Çatı durumu

Sayın kat maliki;

Senelerdir çatı gündeme gelmektedir.
Herkesin çatıya çıkıp durumunu göremeyeceğini düşünerek bir video çekip fotoğrafladık. 



Şıngıl çatılar genel olarak çok dik meyilli ve önünde engel olmayan (baca duvar vb.) çatı yapımında tercih edilmektedir. Meyilli olmalarından dolayı  yağmur sularını ve karı pek fazla üzerinde barındırmazlar. 


 

Maalesef bizim çatının orta kısmı (en tepe) aydınlatma bölümünden bacalar hattına doğru 3-4 metrelik kısmı inşa edilirken yeterli meyil verilmediğini tespit ettik. Bu nedenle çatıdaki yaşanan geçmişten günümüze problemlerin büyük bir kısmı da burada gözlenmekte ve yaşanıyor. Aşağıda ki resimlerde çatıdaki tamiri yapılmış, yamalı bölümler bunu göstermekte.




  

Aydınlatmadan gelen yağmur suları kimi yerde aydınlatma pervaz arasından şıngıl altına sızmakta oradan da daireye ulaşmakta veya şıngıl üzerine kalarak yer yer su havuzları oluşmakta.  Suyun  uzun süre aynı yerde kalması nedeni ile bazı bölümlerde şıngıl alt kısmındaki  OSB'yi eritmiş/çürümüş durumda. Bu durum çatının bu bölümünde mukavemetini zayıflatmış durumda olduğunu göstermekte. Önceden tamir edilmiş olsa da alttaki OSB vasfını yitirmiş olduğundan yine bu havuzlama görülmekte.




Bir diğer husus ise, hava koşulları nedeniyle baca, havalandırma ve aydınlatma pervaz dip ve üst kısımlarında ki şıngıl kaplamaların yapışkan özelliğinin bozulması. Sıcakta genleşen membran kendisini salarak bacadan 0,5-1 mm ayrılmakta, yağmur esnasında buralara çarpan su direk olarak daire içine çok kolay ulaşmasıdır. Binada birçok baca ve havalandırmanın bulunması bu sorunun devamlılık göstereceği aşikar durumda.





Binanın çoğunlukla ortak alan kısmını kaplayan aydınlatma 3 bölümden oluşmakta. Uç kısımlardaki 2 küçük bölümü oluklu polikarbon şeffaf levha ve saçaklı olması. Bu bölümler 2017 senesinde müttehit firmaca yenilendi ve bu hale getirildi. Şu an buralarda pek sorun yaşanmamakta.





Orta bölümde ise düz polikarbon levhalardan kapalı pencere gibi döşenmiş olması ve saçak bulunmaması. Sorunların yaşandığı kısım da burası. Ayrıca bu bölümün inşası yapılırken müteahhit firmanın bazı yerlerinde (2.el olduğunu değerlendirdiğimiz 16 adet 2x1m.) kalitesiz malzeme kullanmış ve zamanla hava koşullarının etkisiyle eslafını yitirerek çürümüş olması. Bunun haricinde levha bağlantı yerlerinde sızdırmazlık malzemesinin işlevini yeterince yapmaması. Bu sene kışa girmeden elde geçirirdik bir nebze eklemlerdeki akıntılar durduruldu.





Videoyu sonuna kadar (bilgisayarda tam ekran) izlemenizi öneririm.





İÇERDEN ÇATI KATMAN GÖRÜNÜMÜ


Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam46
Toplam Ziyaret46186